Hvem er Volodymyr Zelenskij?

”Vi er alle præsidenter,” sagde Volodomyr Zelenskij (Володимир Зеленський), da han tiltrådte embedet. I februar 2022 gentog han det. ”Vi er alle ansvarlige for vores stat. For vores smukke Ukraine. Og nu er det sket, at hver af os er kriger. Krigeren er på sin plads. Og jeg er overbevist om, at vi hver især vil vinde. Til Ukraines Ære!”[1]

Men hvem er han, juristen, komikeren, skuespilleren? Volodomyr Zelenskij blev født den 25. januar 1978 i Ukraine, som dengang var en del af Sovjetunionen. Han er født af jødiske forældre i byen Kryvyy Rih i den sydlige del af Ukraine. Han er opvokset med russisk som førstesprog.

Han har læst jura, men begyndte allerede sin skuespilkarriere under studierne, som han færdiggjorde i 2000. Undervejs til præsidentposten gjorde han det som komiker og skuespiller. Han lagde sågar stemme til den ukrainske udgave af bjørnen Paddington.[2]

I 2015 trådte han frem på skærmen som gymnasielæreren Vasilij Goloborodko, der mere eller mindre tilfældigt bliver valgt som Ukraines præsident – fordi han ikke er etableret politiker, og fordi han lover et opgør med et korrupt regime.

I ‘Folkets tjener’ spiller Zelenskij læreren, der bliver præsident efter at have holdt en tale til sin klasse, som bliver en viral succes.

Serien hedder ’Folkets Tjener’ (’Слуга народу’). Serien – der i øvrigt varmt kan anbefales – bliver en kæmpe succes, og i 2019 bliver Zelenskij valgt for partiet ’Folkets Tjener’ – fordi han ikke er etableret politiker, og fordi han lover et opgør med et korrupt regime. Ja, den er god nok. Han vinder en overbevisende sejr med 73 % af stemmerne over den siddende præsident Petro Porosjenko.[3]

Zelenskij har vist sig som en klar kommunikator, men qua sin manglende politiske erfaring fra ’det virkelige liv’ var han ingen sværvægter på den internationale scene. Ironisk nok har Rusland sat ham i en position, hvor han er blevet et symbol på frihed og modstandsvilje – i egen befolkning og i et internationalt perspektiv. Han er ikke bare præsident. Han er ifølge eget udsagn ’mål nummer 1’ på den russiske dødsliste. Han vil hellere have ammunition end mulighed for evakuering. Det er det svært ikke at have respekt for.

Han er kampklar og kæmper i Kyiv sammen med sine landsmænd. Han bruger sociale medier og lægger dagligt korte taler ud, bl.a. har han også lavet taler direkte adresseret til hhv. den russiske og belarusiske befolkning. I sidstnævnte sagde han bl.a., at tiden også var til dem til at vise, hvem de var. ”Vær Belarus. Ikke Rusland,” lød det.

Zelenskijs tale direkte henvendt til befolkningen i Belarus.

Han er blevet et hit som meme, hvor han optræder som en heltefigur. For kort tid siden var det Putin, der blev portrætteret som den stærke part på memes med andre politikere. Nu er det Putin, der bliver grinet ad.

Et af de memes, der hurtigt er blevet populære siden den russiske invasion.

”Er det ikke farligt at iscenesætte sig på den måde?” er jeg allerede flere gange blevet spurgt. For kan han holde til det? Der er selvfølgelig en risiko. Oprigtigt tror jeg på, at det ikke kun er iscenesættelse. Der er selvfølgelig en klar forståelse af signalværdien i kommunikationen. Men det er ikke et show. Det er krig. Da russisk panser krydsede grænsen til Ukraine, skiftede præsidenten jakkesættet ud med uniform. For ligesom alle er præsident, er alle krigere, inkl. præsidenten. Han siger, hvad han gør, og gør, hvad han siger. Han er, hvad han viser. Derfor virker det så stærkt.

Putin under et møde med sin forsvarsminister og chefen for generalstaben i coronavenlig afstand. Samme aften poster den ukrainske forsvarsminister et billede af sig selv og præsidenten.

”Ukraines fantastiske præsident,” sagde statsminister Mette Frederiksen med et smil til demonstrationen foran den russiske ambassade i København søndag den 27. februar 2022. Hvorefter folkemængden gik amok i jubel. Formuleringen var skrevet ind i talen, men ikke som et punkt, der skulle føre til en naturlig pause og publikumrespons. Så havde sætningen været konstrueret anderledes. Det var en umiddelbar reaktion.[4]

Og det er da svært ikke at være begejstret. Det er denne skribent også. Men – og det er vigtigt at understrege – det handler ikke alene om heltedyrkelse. Styrken i kommunikationen er netop, at Zelejenkij repræsenterer den ukrainske modstand. Han gør det i øvrigt ikke alene. Det samme gør andre af hans ministre, nære rådgivere, chefen for de væbnede styrker og en for flere kendt personlighed som borgmesteren i Kyiv, Vitalij Klitjko.

“Vi er her …” Zelenskij sammen med nogle af sine nærmeste folk, inkl. premierministeren.

Det, Zelenskij gør, når han står i uniform, ubarberet og træt – men stærk i stemmen, og holder sine korte taler, er sublim strategisk kommunikation. Men det er mere end det. Det handler ikke bare om Zelenskij som symbol. Det handler om det, han symboliserer.

Слава Україні!

Stamdata i denne artikel baserer sig på denne: https://www.britannica.com/print/article/2140555


[1] https://www.facebook.com/zelenskiy.official/videos/686420975810129.

[2] https://news.sky.com/story/ukrainian-president-was-his-countrys-voice-of-paddington-bear-12553797.

[3] https://www.bbc.com/news/world-europe-48007487.

[4] https://www.stm.dk/statsministeren/taler/statsminister-mette-frederiksens-tale-til-demonstration-for-ukraine-ved-den-russiske-ambassade-den-27-februar-2022/.