Sammenfaldende udmeldinger om hybride trusler fra Rusland

Af Jeanette Serritzlev

Jeg har talt med Tv2 på baggrund af en række sammenfaldende udmeldinger fra europæiske regeringer og efterretningstjenester samt NATO om hybride trusler fra Rusland.

Herhjemme kom det til udtryk i weekendens fællesinterview med FE og PET til Ritzau, som blev viderebragt i mange medier. Samtidig bragte Financial Times en længere artikel på baggrund af interview med tre europæiske efterretningstjenester.

I sidste uge udsendte NATO en erklæring med fordømmelse af Ruslands aggressive adfærd rettet mod Tjekkiet, Estland, Tyskland, Letland, Litauen, Polen og Storbritannien [navngivet i erklæringen].

I det danske interview er der ikke meget nyt i det generelle trusselsbillede i forhold til, hvad både FE og PET har skrevet i de seneste offentlige trusselsvurderinger. Men dét, at man vælger at gå ud med det i et interview – samtidig med tilsvarende udmeldinger i andre europæiske lande – er selvfølgelig interessant og indikerer et ønske om at sende et klart signal, både til egen befolkning og til Rusland.

Link til Tv2-artiklen: https://nyheder.tv2.dk/…/2024-05-06…

Link til artikel i FT: https://www.ft.com/…/c88509f9-c9bd-46f4-8a5c-9b2bdd3c3dd3

Link til erklæring fra NATO: https://nato.cmail19.com/t/r-e-tdlyiutt-uddtddhdly-r/