Podcasts

Peter Prepper: Den usynlige krig

Hvad har Hertuginde Kate og en epidemi af væggelus i Paris med prepping at gøre? Hvad er Havannah syndromet? Og hvorfor påvirkes vi igen og igen af misinformation, uden vi fatter den mindste mistanke? Dette afsnit er øremærket den rasende hybridkrig, som ikke kan ses med det blotte øje. Peter Falktoft undersøger, hvordan prepper vi mod den.

Vært: Peter Falktoft
Gæst : Jeanette Serritslev.

Produceret for DR af PodAmok.

https://www.dr.dk/lyd/special-radio/peter-prepper/peter-prepper-2024/peter-prepper-den-usynlige-krig-16122493207

Akkurat med Clement: Til kamp for demokratiet?

“Iran, Rusland og Kina bliver Vestens hovedmodstandere i de kommende 20-30 år, og vi skal gøre noget nu!”. Sådan lyder opfordringen fra Morten Messerschmidt (DF), der mener, at de demokratiske lande må samle og forsvare sig, fordi EU er for lille til at stå alene. Vi må satse på partnerskaber – og ikke kun det med USA. ” Vi bør lave en handelspagt à la NATO med alle frihandelsorienterede lande i Verden – også Sydkorea, Japan, Indonesien, Australien, New Zealand og selvfølgelig EU,” siger Messerschmidt. Rundt om bordet står også Morten Løkkegaard (V), Trine Pertou Mach (EL), Tanja Nyrup Madsen, journalist og tidl. chefredaktør på Mandag Morgen og de to militæranalytikere ved Forsvarsakademiet: Anders Puck Nielsen og Jeanette Serritzlev. Desuden er mellemøstkorrespondent Puk Damsgaard med på en linje fra Beirut i Libanon om Irans missilangreb på Israel.

Vært: Clement Kjersgaard.

https://www.dr.dk/lyd/p1/akkurat-med-clement/akkurat-med-clement-2024/til-kamp-for-demokratiet-11162451157

Verden Kalder: Lusepanik og davidsstjerner: Hvordan spotter du russisk desinformation?

Ingen kan vide sig sikre. Sådan lød budskabet fra myndighederne i Paris, da byen i efteråret var på den anden ende på grund af væggelus. Men nu siger den franske regering, at det var russerne, der stod bag panikken. Hvad i alverden får Rusland ud af det? Det ser vi nærmere på i programmet – og prøver at lave en guide til, hvordan man kan spotte russisk desinformation, så du ikke falder i med begge ben ligesom franskmændene.

Medvirkende: Tine Kirkensgaard, journalist bosat i Paris. Jeanette Serritzlev, militæranalytiker på Forsvarsakademiet og ekspert i russisk desinformation.

https://radio4.dk/podcasts/verden-kalder/lusepanik-og-davidsstjerner-hvordan-spotter-du-rus


Genstart: Hvis krigen kommer

Udstyret med engangsbatterier, trangia og dåsetun, forbereder de sig på de værst tænkelige scenarier. Vores svenske og norske naboer fylder skabene og intensiverer deres beredskabsplaner på opfordring fra landets øverste niveau. Men i Danmark forholder myndighederne sig fortsat tavse, når det kommer til risikoen for krig. Det virker efterhånden til, at vi er det eneste nordiske folk, der ikke forbereder sig på fjendtlige angreb. Men dén går ikke længere, advarer Forsvarsakademiets militæranalytiker Jeanette Serritzlev. I dagens Genstart fortæller hun om de hybride truslers gråzoner, og hvordan Danmark egentlig er stillet, hvis krigen kommer.

Vært: Anna Ingrisch.

https://www.dr.dk/lyd/special-radio/genstart/genstart-2024/genstart-hvis-krigen-kommer-11802450052

Flyvende tallerken: Har den amerikanske regering en UFO-strategi?

Hvor meget ved den amerikanske regering om ufoer og liv i rummet? Og hvor meget fortæller de os? I denne uge har vi besøg af Jeanette Serritzlev som er militæranalytiker ved Center for Værnsfælles Operationer i Forsvarsakademiet og ekspert i konspirationsteorier, psykologiske operationer (PSYOPS) og andre kommunikative krigsstrategier. Hun bliver flankeret af Karsten Marrup, der er chef for Center for luft- og rumoperationer, og sammen dykker vi ned i de mange teorier om, at den amerikanske regering holder viden om UFO’er hemmeligt. Kan det tænkes, at de ved mere end vi tror? Eller at de bevidst spreder desinformation om UFO’er og aliens?

Tilrettelægger og vært: Frederik Dirks Gottlieb.

Medvært: Anja C. Andersen.

https://www.dr.dk/lyd/special-radio/flyvende-tallerken/flyvende-tallerken-2024/flyvende-tallerken-har-den-amerikanske-regering-en-ufo-strategi-16122492902

K-analysen: Krig i verden: Hvem vinder på SoMe?
På sociale medier foregår der en informationskrig med alt fra drone-shots til TikTok-videoer. De sociale medier har gjort os alle til såvel øjenvidner som redaktører og deltagere. De, som vinder krigen på de sociale medier, vinder også krigen i virkeligheden. 

I denne udgave af K-analysen taler vi med Jeanette Serritzlev, militæranalytiker i Forsvaret og forfatter til bogen ”Informationskrig”. Vært er redaktør Timme Bisgaard Munk.

https://podcasts.apple.com/us/podcast/k-analysen/id1710133300?ign-itscg=30200&ign-itsct=podcast_box_badge

Meme dig til magten: Sådan bruges memes i informationskrigen mellem Ukraine og Rusland
Ukraine har sat alt ind på at vinde – ikke bare en voldsom fysisk krig – men også informationskrigen over Rusland. Og det gør Zelenskyjs folk ved blandt andet at skyde med populær internetkultur i form af memes. På den front er det gået virkelig godt for Ukraine. Hashtags som #standwithukraine og #stopputin spredte sig hurtigt, og magtfulde mennesker verden over postede deres støtte på Instagram. Men det er ikke altid, man kan forudse, hvordan et meme udvikler sig. Det får ofte sit eget liv, når indholdet rammer de sociale medier. Og for nylig oplevede @defenseofukraine en modreaktion, da de postede en deep fake video med Harry Potter.

Gæst er Jeanette Serritzlev, militæranalytiker og ansat ved Forsvarsakademiet med speciale i informationskrig og strategisk kommunikation.

https://politiken.dk/podcast/meme_dig_til_magten/art9388550/S%C3%A5dan-bliver-memes-brugt-i-informationskrigen-mellem-Ukraine-og-Rusland

Konfliktzonen: Frit Rusland!
Den russiske region Belgorod, der ligger på grænsen til Ukraine, er blevet ramt af adskillige angreb. Ifølge flere kilder, var det den russiske oprørsgruppe “Legionen for et Frit Rusland”, der stod bag. Altså russere, som angreb Rusland. Vi ser nærmere på spekulationerne.

https://podcasts.apple.com/dk/podcast/frit-rusland/id1610096109?i=1000614274964

Radio4’s Kraniebrud: MISINFORMATION: HVORDAN MINDSKER VI TRUSLEN MOD DEMOKRATIET?
Sociale og digitale medier udvisker grænser og giver mennesker fra hele verden mulighed for at komme i kontakt med hinanden og udveksle holdninger og viden. Men på trods af det store potentiale, så kan de online platforme ende med at skade vores demokrati. Mulighederne for produktion og deling af misinformation er nærmest uendelige, og misinformation om krige, politik, sundhed og klima udgør en stor trussel mod den demokratiske samtale. Derfor er der brug for mere viden om, hvilke brugere, der bliver eksponeret for misinformation, og hvordan den spredes fra land til land gennem det grænseløse internet.

https://www.radio4.dk/program/kraniebrud/?gid=71609&title=title


24syv’s Reporterne om truslen fra russisk påvirkning i Danmark
Ifølge både PET og EU’s udenrigstjeneste arbejder Rusland målrettet med at sprede falske informationer i Vesten. Flere eksperter peger på, at Danmark alt for længe har vendt det blinde øje til truslen fra den russiske propagandamaskine.

https://open.spotify.com/episode/28iTcH9PFQ0kcmqgfongDi?fbclid

24syv’s Konfliktzonen om Kremls indflydelsesagenter
I Tyskland er der en russiske stemme stærk. Der er nu sat navn på en række personer, som aktivt viser sin støtte til den russiske invasion af Ukraine. Især parret Elena Kolbaniskova og Rostislav Teslyuk er velkendt – blandt andet for at have arrangeret demonstrationer i Köln.

https://24syv.dk/episode/kremls-indflydelsesagenter

Frihedsbrevets Fri Ukraine, program 64. Har Ukraine vundet fortællingen om krigen?
Krigen i Ukraine er ikke kun en kamp om militær sejr. Det er også en kamp om narrativer, politisk vilje og folkelig opbakning. Det fortæller militæranalytiker Jeanette Serritzlev, der svarer på spørgsmål om prisen for Ukraines dygtige informationskrig.

https://frihedsbrevet.dk/podcasts/fri-ukraine/


IDA’s Techtopia 228: Tiktokkrigen
Krigen i Ukraine er den første krig, som kan følges på sociale medier. Det er også en krig, man selv kan deltage i hjemme fra sofaen på direkte opfordring af Ukraine. Men hvad er konsekvensen af at blive cyberpartisan?

https://ida.dk/viden-og-netvaerk/idas-podcast/techtopia/techtopia-episoder-2022/techtopia-228-tiktokkrigen

Radio4’s Kraniebrud: Informationskrig
Information kan være et våben, ligesom bomber og geværer. Det kan være at skjule eller tilbageholde information eller sprede fake news og propaganda. At bruge information som våben er langt fra noget nyt, men hvornår kan man første gang tale om en decideret informationskrig? Det bliver du klogere på i dagens program, der stiller skarpt på informationskrige, propaganda og konspirationsteorier. Undervejs kommer vi omkring de informationskrige, der bliver ført på statsnivaeu, og som har store nyhedsmedier som talerør, og så skal vi også se nærmere på de informationskrige, der bliver ført af konspirationsteoretikere på sociale medier. Medvirkende: Jeanette Serritzlev, militæranalytiker på Forsvarsakademiet, Thomas Wegener Friis, lektor i historie ved Syddansk Universitet, og Casper Wichmann, koordinator ved tænketanken ThinkChina. Vært: Maja Jensen

https://podcasts.apple.com/dk/podcast/informationskrig/id1490572243?i=1000502486689