Den smilende kriger: Mød Ukraines forsvarsminister

Jeg er simpelthen nødt til at præsentere jer for en figur, som fylder meget, når man følger krigen i Ukraine tæt på de sociale medier. En figur, som har markeret sig stærkt under den russiske invasion. Vi taler om Oleksej Reznikov, Ukraines forsvarsminister.

Oleksej Reznikov er født i Lviv i det vestlige Ukraine i 1966. Som ung tjente han to år i den røde hærs luftbårne styrker. I 1991 blev han uddannet som jurist og har virket som succesfuld advokat, før han gik ind i politik.

Han har været ukrainsk forsvarsminister i november 2021. Altså tre måneder før krigen, men allerede i en højspændt konflikt. Før det har han bestridt andre politiske poster både i regeringen og på andre niveauer.

På Wikipedia kan man læse, at Reznikov holder af skubadiving, tennis og skisport. Det passer godt til det indtryk, man får, når man følger ham: Han er Kyivs smilende kriger i en alvorlig situation.

Reznikov er meget aktiv på mange platforme under krigen. Han formidler dagligt tunge budskaber med et smil og ’thumps up’. Han er det smilende ansigt i krigen, selvom der ikke er meget at smile af. Men det er interessante er, at Reznikov synes at have fundet sin egen form for kommunikation. En form, der har den styrke, at den signalerer mentalt overlegenhed og ukuelig tro på sejr.

Reznikov sammen med litauiske forsvarsminister på besøg i Kyiv i går – og med en åben invitation til andre.

Han adskiller sig i sin kommunikation – og mange smil – fra både præsident Zelenskij, udenrigsminister Kuleba, Kyivs borgmester Klitjko og præsidentens rådgiver Podolyak, der deltager i forhandlingerne med Rusland – og Zelenskis hustru, Olena Zelenska. Ligesom de alle i øvrigt differentierer sig fra hinanden. Ikke som i ’modsatrettet’, men som i styrket diversitet. De har samme mål, de deler samme budskaber – men de taler med forskellige stemmer til forskellige målgrupper.


Vi er her stadig, og vi overgiver os ikke, er budskabet her fra 10. marts – sammen med en reference til det, der nu er blevet et slagord i krigen: ‘Russisk krigsskib, gå … [selvcensur].’

Der er intet muntert i den opgave, Reznikov står i. Men hans kommunikationsstrategi har smil og overskud som element. Reznikov hoppede i kamptøjet sammen med Zelenskij og viser sig også gerne med en t-shirt med påskriften ’Fight like Ukrainian’. Mens han formidler de svære og tunge budskaber, ligner han én, der snart er klar til mere skubadiving, tennis og skisport. Når sejren er vundet.

‘Fight like Ukrainian’.

Kilder:
https://www.mil.gov.ua/en/ministry-of-defence-leader/oleksii-reznikov.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Oleksii_Reznikov

https://twitter.com/oleksiireznikov

https://www.facebook.com/reznikovoleksii