BOGANMELDELSE: Et budskab fra Ukraine

’Et budskab fra Ukraine’ er en samling af præsident Zelenkijs taler før og efter den russiske invasion. Budskaberne er ikke nye. For interesserede vil talerne måske være kendte. Det gør imidlertid ikke bogen mindre relevant.

Af Jeanette Serritzlev

”Ønsker russerne krig? Det ville jeg gerne selv svare på. Men svaret afhænger udelukkende af jer, borgere i den russiske føderation.”

Sådan lyder slutningen på en tale, som den ukrainske præsident Zelenskij holdt den 24. februar 2022 klokken 00.30. Få timer senere krydsede russiske styrker grænsen til Ukraine i det, der skulle vise sig at være en fuldskalainvasion. Det er et kendt stof, men det gør ikke talerne lettere at læse nu. Tværtimod.

Bogen indeholder en række af taler af den ukrainske præsident til både egen befolkning, det internationale samfund og den russiske befolkning – både før og efter invasionen. Dermed bliver bogen også en form for krigsdagbog. Det særlige ved disse taler er, at de ikke er lange ”taler til nationen”. Talerne er relativt korte, og de indeholder præcise budskaber. Målrettet præcise målgrupper. Det gør bogen let at læse på en aften.

Bogen indeholder et forskrift af Arkady Ostrovsky fra The Economist, som også har skrevet korte overgangstekster mellem bogens kapitler. Den danske udgave indeholder desuden den tale, som den ukrainske præsident holdt til det danske folketing den 29. marts 2022.

Butja står som en særskilt eksempel på krigens rædsel. Det gør præsidentens tale om det også. Jeg ved ikke, om du, der læser denne artikel, kan huske, da oplysningerne kom frem. Jeg kan. Det var ekstreme billeder af russisk vanvid. Talen afspejler ligeledes afmagt og uforståelse over, at mennesket kan være så ondt:

”Fortættet ondskab er kommet til vores land. Vi er blevet invaderet af mordere, torturbødler, voldtægtsmænd og plyndrere. Folk, der kalder sig selv hæren, og som kun fortjener døden for det, de har gjort. Jeg vil have enhver russisk soldats mor til at se ligene af de dræbte i Butja, i Irpin, i Hostomel. Hvad gjorde de forkert? Hvorfor blev de dræbt?”

Selvfølgelig skulle jeg læse bogen, efter at have lyttet til så mange af Zelenskijs taler det sidste år. Jeg havde helt ærligt frygtet, at det ville være en skuffelse. Det var jo kendt stof. Alligevel fandt jeg mig selv skiftevis anspændt, opløftet, berørt og bevæget, da jeg læste bogen. Jeg kender budskaberne. Jeg genkender mange af talerne. Det gjorde ikke læseoplevelsen mindre. Tværtimod gav det talerne styrke at se dem i sammenhæng.

”Jeg ville være det lykkeligste menneske i verden, hvis den bog, du holder i hænderne, aldrig var blevet udgivet.” Således lyder Zelenskijs egen introduktion. Men rusland invaderede. Talerne blev holdt. Og de bærer stadig et budskab, det er vigtigt at lytte til. Det er et budskab fra Ukraine, via talerne, men på vegne af det ukrainske folk.

Glem ikke Ukraine. Slava Ukraini.

**

Note: Overskud fra bogen går til United24, der samler donationer til Ukraine.

**

Volodymyr Zelenskyj: Et budskab fra Ukraine

Forlaget: Lindhardt og Ringhof

Udgivelsesår: 2022

Sider: 153