Indlæg: Russisk propagandafilm med velkendte temaer rammer ømt punkt

En kort video viser to unge mænd. Den ene rejser og fester. Den anden bliver hårdhændet mobiliseret til Ukraines væbnede styrker og bragt til fronten, hvor han dør. Forskellen? Den første af en af ’elitens sønner’.

Budskabet kræver ikke meget analyse. Den nye russiske propagandafilm taler ind i velkendte temaer: Mobilisering og korruption. Da filmen for nylig gik viralt, gik der ikke længe, før skuespillerne i filmen kunne identificeres som russiske. Men den ’afsløring’ viser sådan set bare, at filmen følger kendte metoder. For det er langtfra første gang, at en russisk propagandafilm har identificerbare russiske skuespillere.

Og det er måske pointe 1: Rusland er ligeglad med at blive ’afsløret’. I dette konkrete tilfælde er det alligevel tydeligt, at filmen ikke er ukrainsk. Og selv i en anden video fra 2023, der blev sat i omløb under dække af at være en reklame fra det tyske parti AfD, blev der brugt genkendelige skuespillere.

Pointe nummer 2 er, at det er lige meget, at budskabet er hyklerisk. For Rusland bruger ofte spejltemaer og beskylder enten Ukraine, Europa eller USA for diverse dårligdomme, der åbenlyst sker i Rusland. Her kommer så lige pointe nummer 2,5: Derfor ræsonnerer disse beskyldninger også fint i dele af den russiske offentlighed – for ’sådan er virkeligheden jo,’ underforstået: I Rusland. Hvorfor skulle det være bedre andre steder?

Pointe nummer 3 er, at videoen rammer et sårbart emne, og det ved man selvfølgelig godt i Moskva. Den står heller ikke alene: I efteråret 2023 kom en anden russisk video med opfordring til ukrainske soldater om at overgive sig, der også kørte på temaet om et korrupt regime, som uden omtanke for de menneskellige omkostninger sender folk i døden. Dertil kommer Kremls kontinuerlige forsøg på at bringe Zelenskyj og andre ukrainske politikere i miskredit med falske historier om køb af dyre biler eller huse i udlandet.

Zelenskyj har netop underskrevet loven, der sænker mobiliseringsalderen fra 27 til 25 år. ”Dagene, hvor der var kø til rekrutteringskontorerne, er ovre,” læste jeg et sted. Jeg kan desværre ikke huske kilden, men det rammer hovedet på sømmet: Mange, der meldte sig frivilligt ved krigens begyndelse, er fortsat indsat. Udsigten til hurtig sejr kræver en særlig grad af optimisme.

Summa summarum: Russisk propaganda kan og skal udstilles, og derfor skal det også ’afsløres’, når skuespillere kan identificeres. Det er bare vigtigt at huske, at det ikke nødvendigvis ændrer på, om det kan have en effekt: Her rammer videoen et ubehageligt ømt punkt. At korruption er værre i Rusland, er liden trøst, hvis fødselsdagen kommer med den indkaldelsesordrer, man frygter.

Oprindeligt lagt på LinkedIn som indlæg.

Om videoen:

https://meduza.io/news/2024/04/01/rossiyskaya-propaganda-vypustila-rolik-ego-synok-elita-a-ty-myaso-eto-video-pro-mobilizatsiyu-v-ukraine-v-nem-snyalis-akter-iz-seriala-besprintsipnye-i-uchastnik-shou-davay-pozhenimsya

https://nyheder.tv2.dk/udland/2024-04-02-viral-video-viser-ukrainsk-soldat-doe-paa-slagmarken-i-virkeligheden-er-han-russisk-skuespiller

Om lov om sænket mobiliseringsalder:

https://nyheder.tv2.dk/udland/2024-04-03-efter-ti-maaneders-taenketid-og-stikpille-fra-allieret-har-zelenskyj-taget-upopulaer-men-noedvendig-beslutning

Om tidligere russisk propagandavideo om Tyskland:

https://meduza.io/feature/2023/07/26/rossiyskaya-propaganda-rasprostranila-sotsialnuyu-reklamu-yakoby-iz-germanii-tam-v-dome-nemetskoy-semi-veshayut-portret-prezidenta-ukrainy-so-slovami-hayl-zelenskiy