Слава Україні! – Hvad betyder slagordet?

“Слава Україні!” – “Slava Ukraini.” Du har nok hørt ordene en del gange siden den russiske invasion af Ukraine. Men hvad betyder det egentlig, og hvor kommer det fra?

Udtrykket “Слава Україні!” (“Slava Ukraini”) – som kan besvares med Героям Слава!” (”Geroyam Slava”) – har gamle rødder fra selvstændighedskamp og partisanbevægelse. Det blev revitaliseret efter Maidan-opstanden i Kyiv i 2014.

På engelsk oversættes det til ’Glory to Ukraine’ – ’Glory to the heros’. På dansk kan det vel bedst mundret oversættes til ’Til Ukraines Ære’ – ’Til Heltenes Ære’.

Udtrykket “Slava Ukraini!” optrådte angiveligt først blandt under kampen for Ukraines uafhængighed i perioden 1918-1920. Til at begynde med var der ikke noget formelt svar. Man sagde “Slava Ukraini!” og svarede ”Ukraini Slava” – altså med samme ord. I 1930’erne begyndte svaret at lyde ”Героям Слава!” (”Geroyam Slava”) – ”Til Heltenes Ære” – til respekt for dem, der var faldet for moderlandet.

I 2018 blev “Slava Ukraini!” – ”Geroyam Slava” indført som officiel hilsen i Ukraines væbnede styrker. I 2022 blev det desværre igen et slagord, som civile ukrainere har måttet finde frem – og som ifaldes af støtter over hele verden, således også i Danmark.

Слава Україні! Героям Слава!

Ovenstående tager udgangspunkt i denne mere detaljerede gennemgang:
https://euromaidanpress.com/2016/06/13/a-short-history-of-the-ukrainian-greeting-slava-ukrayini/