Informationskamp er stadig kamp & blodigt alvor – også i Hong Kong

I Hong Kong fortsætter demonstranterne protesterne, mens man fra Beijings side fortsætter såvel den digitale kamp suppleret med militære styrker i Hong Kong. Uanset om Folkets Befrielseshær nøjes med at træne eller bliver sat ind mod demonstranterne, er de en del af kampen. For informationskamp foregår ikke kun digitalt. Den foregår i alle domæner. 

Oprindeligt publiceret på Krigsvidenskab.dk 6. september 2019.

Når man kæmper, er det for at vinde, og det er med viden om, at det kan gøre ondt. Det gælder på slagmarken med artilleri og kampvogne, som det gælder i informationsdomænet. Der findes ikke ’venlige våben’. Da de to kinesiske oberster Qiao Liang & Wang Xiangsui i 1999 skrev bogen ’Unrestricted Warfare’, formulerede de det på bedste clausewitzianske vis således:

“Even if some day all the weapons have been made completely humane, a kinder war in which bloodshed may be avoided is still war. It may alter the cruel process of war, but there is no way to change the essence of war, which is one of compulsion, and therefore it cannot alter its cruel outcome, either.”

Krig er stadig krig. Det gælder også informationskrig. Den føres ikke for sjov. Desuden, men særdeles vigtigt, fordi det til tider glemmes, føres den ikke alene. Når en stat anvender information som magtinstrument, sker det ikke i et tomrum, men i en samfundsmæssig kontekst, hvor DIME[1]-spektrets øvrige elementer kan være mere eller mindre i spil. Men alle er redskaber for gennemførelse af eller forsvar for statens politiske målsætninger.

Læs hele indlæggget her:

https://krigsvidenskab.dk/emne/informationskamp-er-stadig-kamp-og-blodigt-alvor-ogsa-i-hong-kong