Billede af den ukrainske drøm – Мрія

Da Vogue spurgte om et interview og en fotoserie, gjorde den ukrainske første dame det eneste rigtige ved at sige ja. Ukraine har brug for at fastholde den internationale opmærksomhed. Det har billederne bidraget til.

Af Jeanette Serritzlev

Ukraines førstedame Olena Zelenska er på forsiden af Vogue. Det har skabt debat på sociale medier – en debat, som er ført over i de traditionelle medier. Også i Danmark, hvor jeg er blevet interviewet om det tre gange. For kan man posere på modelbilleder, mens landet er i krig? Svaret er selvfølgelig: Ja. Olene Zelenska er på arbejde for Ukraine, når hun indvilliger i både interview og fotoserie – og Ukraine har ikke råd til at sige nej. Krigstrætheden er sat ind. Billederne af bombede byer og menneskelige lidelser er forfærdelige, men ikke længere nye. Priserne stiger – og p.t. vil mange europæere heller tænke på sommerferie end krig.

Men opmærksomhed er ikke bare ’nice to’ for Ukraine. Den er nødvendig. Nødvendig for at fastholde international vilje til at bidrage med våben, til at sanktionere Rusland – også når det bliver vinter og koldt. Til at fastholde, at Ukraine er blevet invaderet af Rusland, og at svaret ikke er, at ”begge parter må give sig lidt”.

I begyndelsen af krigen var Olena Zelenska ikke voldsomt eksponeret. Hun trådte ind på scenen og talte mest om børnenes ofre i krigen. De første internationale interview, hun blev tilbudt, afviste hun. Senere blev hun et vigtigere ansigt internationalt. Hun kan nå målgrupper, som Dmitri Kuleba, Ukraines udenrigsminister ikke kan. Hun kan også bygge bro. Den amerikanske præsident Joe Biden har indtil nu ikke selv rejst til Ukraine, men det gjorde den amerikanske førstedame. Besøget blev for nylig gengældt, da Olene Zelenska tog til Washington D.C. og mødtes med Jill Biden – og naturligvis Joe Biden, ligesom hun talte for den amerikanske kongres. Og her talte hun ikke blot om krigens ofre. Hun bad også om våben.

I forbindelse med billederne i Vogue har Olene Zelenska sagt, at det for mange er en drøm at komme på forsiden – men at hun ville ønske, at krigen ikke var en anledning. Hun poserer ikke for sjov. Hun poserer for en sag.

Billederne har vakt stor omtale på grund af de kritiske stemmer, der blandt andet kalder det ’usmageligt’. Jeg har brugt noget tid på Twitter på at se på, hvem der er mest kritiske over for billederne. Det indtryk, som jeg har – og det bliver jo et indtryk, ikke udtryk for en statistisk analyse – er, at det i høj grad er profiler, som heller ikke for en uge siden havde noget pænt at sige om Volodymyr Zelenskij og formentlig heller ikke om Ukraine. Der er også en del profiler, som i deres korte biografi angiver at være imod Nato. Det ligner med andre ord ikke bare ’almindelige borgere i vild foragelse’. Dermed ikke sagt, at disse ikke sagtens kan være der. Det er bare ikke det, jeg har set. Som mediet ’Visegrad 24’ skrev på Twitter: “People who complain about Olena Zelenska’s Vogue-shoot don’t understand why she did it.”

Billedserien består dels af billeder af præsidenten og præsidentfruen sammen – nogle udtryksfulde billeder, der ikke handler om at vise velstand, men viljestyrke. Forsidefotoet har vakt debat, selvom det er svært at se som kontroversielt. Dog er der et andet, som mere skaber kontrasten mellem krig og ’glamour’. Olena Zelenska står foran det udbrændte Antonov-fly AN-225 i Antonov International Airport (Hostomel). Verdens største fly blev ødelagt af russerne i krigens første dage. Nu ligger det der som et udbrændt vartegn. Hun står foran flyet i al sin værdighed – og skønhed – omgivet af kvindelige ukrainske soldater. På ukrainsk bærer flyet også navnet ’Мрія’ – som betyder drøm. Det er altså ikke ’bare’ et billede, men et billede med en stærk symbolik.

Hvad der ikke er så mange, der synes at gå op i, er, at reportagen i Vogue, faktisk er lang og sober. Heri får hun afleveret sine budskaber til bladets læsere.

Førstedamen har gjort sin pligt – og gjort det godt. Ukraine har brug for det.

Note

Billederne kan selvsagt ikke bringes her, men er lette at google.

Link til reportage: https://www.vogue.com/article/portrait-of-bravery-ukraines-first-lady-olena-zelenska