Falske historier om det ukrainske lederskab som fast bestanddel af russisk desinformation

Kan du huske ‘salgsassistenten’ fra Cartier i New York, der kunne fortælle, at den ukrainske førstedame havde købt dyrt ind? Hvis du ikke kan, er det godt. Så er du ikke blevet ramt af netop den desinformationskampagne. Men det bliver mange bliver – og historierne er alt andet end uskyldige.

Måske har du set overskrifterne eller læst tweets om det om X: Om præsident Zelenskyjs og tidligere forsvarsminister Reznikovs påståede rigdomme i udlandet – eller førstedame Olena Zelenskas lige så påståede storindkøb under besøg i Paris og New York. Fælles for historierne er, at de er eksempler på desinformation forbundet til Rusland – som godt afdækket af BBC Verify.

Den enkelte historie kan være mindre vigtig; men samlet tegner der sig et klart billede af en desinformationsstrategi, der har til hensigt at underminere det ukrainske lederskab og deraf følgende den vestlige støtte til Ukraine.

“Er der nogen, der tror på det?” tænker du måske. Og til det må jeg bare svare: Det er der. For det afspejler sig blandt andet i nogle af de spørgsmål, jeg indimellem får, når jeg holder foredrag om krigen i Ukraine. Derfor er BBC Verifys indsats vigtig, og dette indlæg tjener både som neddyk i nogle konkrete falske historier samt som oplysning om BBC Verifys gode arbejde (se link til slut).

Smykkerne i New York

Den falske historie om Olena Zelenskas indkøb hos Cartier i New York var en kopi af en tidligere falsk historie fra et besøg i Paris. Men denne gang syntes historien at nå bredere ud, selv om den blev delt via en YouTube-konto med meget få følgere. I videoen fremviser ’salgsassistenten’ en kvittering fra Cartier dateret 22. september 2023. Zelenskyj-parret rejste fra New York den 21. september 2023. Men den detalje hindrede ikke historien i udbredelse: BBC Verify beskriver, hvordan historien gik viralt på Facebook, TikTok og Telegram, samt den russiske ambassade i London delte historien på X. Ruslands britiske ambassade X-konto delte det med kommentaren: “Bedste brug af britiske skatteyderes penge nogensinde”.

’Salgsassistenten’ viste sig, efter BBC Verifys arbejde, at være en kvinde bosiddende i Sankt Petersborg.

Yachtkøb for amerikansk støtte

Under hele krigen er der med jævne mellemrum dukket falske historier op om Zelenskyjs påståede rigdomme i udlandet. Senest i forbindelse med besøget i Washington D.C. i december 2023. Ifølge en falsk historie skulle den ukrainske præsident have brugt amerikanske støttemidler til at købe to lystyachter for den nette sum af 75 millioner dollars.

Historien ser ud til først at være blevet lanceret på en YouTube-kanal, igen én med få følgere, men blev ifølge BBC Verify boostet via websiden ‘DC Weekly’, som påstår at være hjemmehørende i Washington D.C., men som tilhører en amerikansk mand bosat i Rusland. Historien er selvfølgelig falsk. At Zelenskyj ikke er ejer af de to lystyachter bekræftes af de yachtmæglerne, som [på tidspunktet for BBC’s artikel] fortsat er noteret til salg.

‘Reznikovs millionvillaer’ er salgsfoto fra ejendomsmæglere

BBC Verify har tidligere beskrevet, hvordan særligt TikTok var omdrejningspunkt for en smædekampagne mod daværende forsvarsminister Reznikov. På TikTok lød historien, at Reznikov og hans datter havde købt dyre villaer i Europa. BBC har identificeret små 800 konti, der har delt historierne. Fælles for billederne af de påståede villaer er, at de er taget fra ejendomsmægleres hjemmesider.

Smædekampagnen er oprullet af BBC Verify i samarbejde med DRF Lab og beskriver en koordineret kampagne med bånd til Rusland. TikTok selv beskrev det som “the largest information operation ever uncovered on the platform and attributed it to a Russia-based covert operation.”

Hvidvaskning af information er en velkendt metode

Modus med at lancere en falsk historie via en perifer platform eller konto er velkendt. Det kaldes for “hvidvaskning af information” (på engelsk: “information laundering”) og er en proces, hvor man legitimerer falske historier ved at skjule eller sløre deres oprindelse, præcis som når det gælder hvidvaskning af penge. Informationen bliver så at sige “hvidvasket” gennem et antal transaktioner på tværs af platforme og/eller medier.

LÆS MERE

Om Zelenskyj og Olena Zelenska

How pro-Russian ‘yacht’ propaganda influenced US debate over Ukraine aid

https://www.bbc.com/news/world-us-canada-67766964

Om Reznikov

Ukraine war: How TikTok fakes pushed Russian lies to millions

https://www.bbc.com/news/world-europe-67687449

Massive Russian influence operation targeted former Ukrainian defense minister on TikTok

Om russisk anvendelse af desinformation og om hvidvaskning af information

Jeanette Serritzlev: Informationskrig – påvirkning og propaganda i moderne krigsførelse

https://samfundslitteratur.dk/bog/informationskrig

Ovenstående indlæg er oprindeligt lagt ud på LinkedIn.